EEN ZINTUIGELIJKE MIDDAG BIJ HET VOEDSELMUSEUM

Op een zonnige zondag opende het voedselmuseum haar deuren voor een nieuw seizoen op het terrein van theatergezelschap Vis à Vis. De opening van het Voedselmuseum stond in het teken van de aardappel en landbouwers in transitie. De voorstelling GRONDPROEVEN 1 gaf op een speelse, muzikale en culinaire wijze kleur aan een actueel thema in de landbouw: transitie.

Tijdens de voorstelling werden er verrassende gerechten van aardappelen uit de Flevopolder geserveerd en waren de boeren zelf aan het woord.

OP HET MENU

De voorstelling GRONDPROEVEN 1 gaf op een speelse, muzikale en culinaire wijze kleur aan een actueel thema in de landbouw: transitie. Gebaseerd op interviews met boeren uit de Schermer, gaven theatermakers een kijkje achter de schermen bij boeren én consumenten die moeten kiezen: gangbaar blijven of omschakelen naar biologisch. Tijdens de voorstelling werden er verrassende gerechten van aardappelen uit de Flevopolder geserveerd en waren de boeren zelf aan het woord.

🥘 Aardappeluiensoep met preiolie en croutons, met kruimige aardappel van Bodemisch food uit Brant.

🍽 Aardappeltaartje, vast kokende aardappel van No Shit Food uit Ens.

💜Truffelaardappelsalade, met paarse truffel aardappel van The Potato Company in Emmeloord.

CULINAIR DRIELUIK MET DE FLEVOLANDSE PIEPER

1. Aardappelsuiensoep met preiolie en croutons met kruimige aardappel van Bodemisch Food.
“Laat voedsel uw medicijn zijn”

Toen de familie van Woerkom uit Bant eind jaren ’90 een rapport onder ogen kregen over de zorgwekkende afname van de voedende waarde van ons voedsel schrokken ze. Ze besloten dat voeding weer inhoud moest krijgen. Ze zochten samenwerking met diverse instanties om samen een kennisnetwerk te vormen met als doel een nieuw dynamisch teeltconcept: Bodemisch Food.

Bij deze teeltwijze wordt de bodem voorzien van natuurlijke hulpstoffen met producten met veel vitaminen, mineralen en sporenelementen als resultaat.

Je kunt deze aardappels kopen bij de familie van Woerkom aan het Klutenpad.
Ook zijn deze aardappelen verkrijgbaar bij: COOP Greidanus in Emmeloord,
Groentewinkel Janssen in het Urkerhart, Spar Ens, Dorpswinkel Kuinre

Kijk voor meer informatie op de website: www.bodemischfood.nl

2. Zilt aardappeltaartje met vast kokende aardappel van No Shit Food.
“Rooting for vegetables”

De No Shit aardappelen kwamen van het boerenerf Zonnegoed in Ens. Op Zonnegoed werken ze vanuit het principe dat een gezonde bodem de basis is voor gezonde producten. Onder de oppervlakte speelt zich een fascinerend samenspel af tussen allerlei organismen. En hoe diverser dit bodemleven is, hoe gezonder de bodem en de gewassen die daarin groeien.

Waar vroeger de gewassen groeiden op de mest die ze gaven, groeien ze nu grotendeels
op de voeding die het bodemleven vrijmaakt uit al het organisch materiaal dat ze op het land achterlaten, terugbrengen en van buitenaf aanvoeren. Dit proces noemen ze de ‘oude kracht’ van de bodem.

Vanaf 1 september zijn de groentes van No Shit Food als groentebox te bestellen.
Kijk voor meer informatie op de website: 
https://www.zonnegoed.nl  &  https://www.noshitfood.nl

3. Truffelaardappelsalade met paarse truffel aardappel van The Potato Company.
“The Potato Capital of the World”

The Potato Company in Emmeloord ontwikkelt nieuwe aardappelrassen en teelt pootaardappelen voor de landbouw. The Potato Company focust voornamelijk op de teelt en handel in biologische aardappelen.

Het bestaan van de paarse aardappel in Nederland is zeker terug te brengen tot de negentiende eeuw. Deze aardappel raakte later in de vergetelheid omdat er nieuwere rassen werden ontwikkeld, die een hogere opbrengst per oppervlakte gaven. De laatste jaren is er echter een hernieuwde interesse.

Net als in ander paars fruit en groente, bevat de paarse truffelaardappel: anthocyanine. Een stof die ook bij paarse tomaten bij steeds meer onderzoek tegen kanker lijkt te beschermen.