ZINTUIGELIJKE MIDDAG IN HET VOEDSELMUSEUM

BOSLANDBOUW:

KOOKWORKSHOP TER VOORBEREIDING OP HET EINDE VAN DE WERELD #BOSBAD

Op deze laatste zaterdag van het seizoen stond het Voedselmuseum in het teken van het bos: Een bosbad in de stad. Ruisende bladeren, een druppel op je wang, de geur van bloemen. We gingen op ontdekkingstocht naar de geuren, kleuren, smaken en lessen die het bos ons te bieden heeft.


Theatermaker Sien Vanmaele nam ons mee in een zintuigelijk ritueel over het helende effect van de natuur, geïnspireerd door Japanse Shinrin-yoku of bosbaden. Ze liet op haar manier het bos voelen, ruiken en proeven en bracht zo de stadsmens – en zichzelf – weer met de voeten op de grond.

Daarnaast proefden en luisterden we naar de smaken van Almeerse boslandbouw op Utopia Eiland. Vier verschillende gerechten met ingrediënten uit Utopia Eiland namen ons mee naar de rijkdom van ecosysteemherstel. 

BOSLANDBOUW

Voor de laatste keer van dit seizoen een zintuigelijke middag om op speelse, theatrale en culinaire wijze kleur te geven aan actuele discours in de landbouw: agroforestry (of wel: boslandbouw).

De naam zegt het al; landbouw met bomen, struiken en vaste planten. Hoewel het verhaal en techniek van de ene plaats tot de andere enorm verschilt; de praktijk van het onderhouden of integreren van bomen in het agrarische landschap bestaat al sinds de oudheid en over de hele wereld. Eeuwenlang zijn er door de mens tal technieken ontwikkeld om de ecologische functies van boom- en plantensoort te combineren om zo zichzelf van verschillende goederen en diensten te voorzien. Pas in de laatste eeuwen zijn voedselproductie en bomen los van elkaar geraakt toen monocultuur (Een monocultuur houdt in dat er slechts één gewas tegelijk in een ruimte of op een stuk land verbouwd wordt.) steeds gebruikelijker werd, in een poging de voedselproductie te intensiveren.

Veeteelt, bos- en landbouw voortaan allemaal op hetzelfde stuk grond in Nederland? Utopia Eiland in Almere laat zien dat het kan. Van akker tot stadsgroen. Xavier San Giorgi en zijn community tonen ecosysteemherstel in drie landschappen; boslandbouw, voedselbos en een schoolplein. Met verse oogst van Utopia Eiland ontdekten we de smaken en voordelen van bomen in het boerenland en akkerland in het bos!

Fleur van der Kaaden en Eva Koolbergen van Samsamkookt gingen met de verse oogst van Utopia Eiland aan de slag en bereiden een menu vol met bekende en nieuwe smaken. Rondom de vier recepten deelde Chris van der Paardt (vrijwilliger bij Utopia Eiland) zijn verhaal over de rol en belang van biodiversiteit en vertelde Robin Vroom (Stichting ’n Wilde Keuze) over de verhalen en oorsprong van de ingrediënten in ons menu.

Op het menu:

  • – Smalle weegbree soep met pastinaak en aardappel.
  • – Zoete aardappel toast met weegbree-bijvoet pesto en ingelegde rode ui.
  • – Bietentartaar met mierikswortel crème, duindoorn op plantbrood.
  • – Gepocheerde kweepeer met mascarpone walnoot-likeur crème en venkel crumble.

KOOKWORKSHOP

ter voorbereiding op het einde van de wereld #bosbad

Wij zijn stadsmensen geworden.
Homo urbanus.

Tegen 2050 woont 86% van de wereldbevolking in een stad.

Wij zitten 90 procent van de tijd binnen.

Voorafgaand aan en na afloop van de Utopia Eiland proeverij ging de helft van de groep met theatermaker Sien Vanmaele onze stadse zorgen inpakken in het bos. Ze liet op haar manier het bos voelen, ruiken en proeven in een zintuiglijk ritueel en bracht zo de stadsmens – en haarzelf – weer met de voeten op de grond. Als we de helende effecten van de natuur ervaren, zouden we er dan beter voor zorgen?

Sien Vanmaele maakt theatervoorstellingen met en over eten. “Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld” is een meerjarig onderzoek naar het voedsel van de toekomst. Vastbesloten om zich niet te laten grijpen door klimaatangst, zoekt Sien vanuit haar keuken naar antwoorden op de klimaatverandering.

Speciaal voor het Voedselmuseum ’n Wilde Keuze, trok ze zich een week terug in het bos en liet ze zich inspireren door Shinrin-yoku (森林浴) of bosbaden. Bosbaden betekent je met al je zintuigen laten onderdompelen in de bosatmosfeer.

Sien doet dit veldwerk voor de creatie van drie zintuiglijke voorstellingen ZEEMAAL, LANDMAAL & LUCHTMAAL en laat het publiek nu alvast een kijkje nemen achter de schermen!

een project van Laika theater der zinnen
coaching: Peter De Bie