Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Workshop – De buik, de boer, de burger en de bodem

september 24 @ 14:45 - 16:00

€5.50 – €25.00

De boer is de dokter van de toekomst.

Wat zijn eigenlijk gezonde bodems en gewassen, hoe meet je die en wat is de relatie tussen een gezonde bodem en hoe rolt dat door in de algehele gezondheid van de mens?

Ontdek voedsel als medicijn en de boer als centraal onderdeel van de maatschappij, tijdens deze interactieve sessie met Theo Mulden van Sympony of Soils en Yanna Hoek van Stichting Rondgang en Broodje Poep.

Bodem, plant, dier en mens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij hebben die vruchtbare bovenlaag vol wormen, schimmels en bacteriën nodig om ons voedsel te kunnen verbouwen. Theo Mulden ligt toe hoe de gezondheid van mens, gewas, bodem en milieu nauw met elkaar verbonden zijn en welke nieuwe ontwikkelingen de bodemkwaliteit verbeteren.

Theo Mulder heeft met broer Hendrik, vrouw Hendrika en zoon Joost een agrarisch fourage- en zaadgoedbedrijf in Kollumerzwaag. Naast de handel delen ze kennis en ontwikkelingen over nieuwe en heel oude vormen van landbouw op een rijk bodemleven.

Daarna neemt Yanna het over met een smakelijk hapje uit de tuin van broodje poep! Het grootste gat in de voedselkringloop is namelijk de mens zelf. Onze eigen poep en plas zit boordevol kostbare voedingsstoffen die boeren nodig hebben om hun bodem te voeden en duurzaam voedsel te verbouwen. Jouw drol is potentieel voedsel!

En dat gaan we samen proeven!

GIVE A SHIT!

Met Broodje Poep laat het interdisciplinaire team van stichting Rondgang een wereld zien waar de boer niet alleen de voedselproducent is, maar een nieuwe sociaal economische rol vervult als nutriënten recycelaar. Dit geeft de boer een versterkte positie in de maatschappij, waar zij onze stedelijke lasten weer omtoveren tot lusten.
Een wereld waar de burger niet alleen voedselconsument is maar ook poep producent. Het land voedt jou, en jij voedt op jouw beurt het land. Het is een wereld waar biodiversiteit opbloeit en wij de bodem de kracht teruggeven om ons te beschermen tegen de klappen van klimaatverandering. 

Waarom dan?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat we in Nederlands jaarlijks 35 miljoen kilo fosfaat, 110  miljoen kilo stikstof en 34,5  miljoen kilo kali verloren laten gaan. ‘flush and forget’. Dit tekort wordt op het moment aangevuld met kunstmest en dierlijke mest. Los van dat kunstmest vooral de plant voedt in plaats van de bodem bestaat het uit eindige grondstoffen. Kali halen we nu vooral uit Rusland. Fosfaat uit Marokko en stikstof met hulp van  fossiele energie uit de lucht. Voor 10 ton kalkammonsalpeter is 3.600 m3 aardgas nodig. Dat is energetisch onhandig. Met de huidige aardgasprijzen vliegen de kosten omhoog en dat maakt ons onnodige afhankelijk. Dit zorgt voor alle problemen die tegenwoordig op de voorpagina staan van de kranten: verschraling, het stikstofprobleem, ammoniak vervuiling, uitputting en uitbuiting.  

Daarom roepen wij jou op: ‘Give a shit!’.

 

Info over de tickets!!

Met het bestellen van een ticket voor deze workshop heb je de hele dag toegang tot het terrein en ook toegang tot de andere workshops die op deze dag plaatsvinden. Met 1 workshop tickets bent je de hele dag welkom om aan de workshops deel te nemen. In de week van 18 september krijg je hierover een mail, waarbij je je ook kunt inschrijven (gratis) op de andere workshops die deze dag plaats vinden.

Locatie:

De boerderij en landgoed van Studio Makkink & Bey in Kraggenburg, Noordoostpolder. Adres: Hertenweg 22, 8317PP, Kraggenburg. Bereikbaarheid

Met de auto: Kraggenburg bereik je met de auto vanaf Zwolle via de A6 vanuit Almere, via de N352.  Zowel vanuit Utrecht als vanuit Amsterdam is het 1 uur en 20 minuten rijden.

Met het OV: Tot Kampen kom je met de trein. Intercity naar Zwolle (intercity in de richting van Leeuwarden) en daarna de sprinter naar Kampen Zuid (sprinter in de richting Den Haag Centraal). Vanuit regio Amsterdam neem je de sprinter naar Zwolle en daarna ook de sprinter naar Kampen Zuid (sprinter in de richting Den Haag Centraal). Vanuit Kampen Zuid is er een regiotaxi die je naar Kampen brengt. Deze regio taxi is een uur van te voren te boeken.

Voor carpoolen en andere reisopties neem contact met ons op via robin_vroom@wildekeuze.nl

Gegevens

Datum:
september 24
Tijd:
14:45 - 16:00
Kosten:
€5.50 – €25.00

Locatie

Studio Makkink & Bey – Noordoostpolder
Hertelweg 22
Kraggenburg, Flevoland 8317PP Nederland
+ Google Maps

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Toegangskaart standaard
Workshop Boer, bodem en gezondheid + toegang tot het terrein de hele dag en de andere workshops
18.00
Toegangskaart bij bovengemiddeld inkomen
Workshop Boer, bodem en gezondheid + toegang tot het terrein de hele dag.
25.00
Toegangskaart student en/of bij weinig financiele middelen
Workshop Boer, bodem en gezondheid + toegang tot het terrein de hele dag.
12.50
Toegangskaart Kinderen 5-18 jaar (onder de 5 jaar = gratis toegang)
Workshop Boer, bodem en gezondheid + toegang tot het terrein de hele dag.
5.50