ZINTUIGELIJKE MIDDAG IN HET VOEDSELMUSEUM

PEPER – A HOT TAKE ON THE CHILI

Op deze zaterdag voerden Culinair kunstenaar Maureen de Jong van ’t kleinkookbedrijf en Chef-kok en ruraal socioloog Anna Kooi – beiden fervent chili aficionadas met een gedeelde liefde voor culinaire culturen, smaken en de betekenis van eten – ons mee naar de wereld van spice and flavor!

En dat deden ze niet alleen: een all-female line up van vrouwen met elk hun eigen peper-expertise kwamen hen versterken. We ontdekten de chilipeper in al haar facetten; haar temperament, eigenaardigheden, toepassingen en betekenis in uiteenlopende culinaire culturen.

Alle chillies op je tong en in je hart

ALL FEMALE LINE-UP

Katinka Dodero LansinkCeviche Ceviche

Voelen, ruiken, proeven en luisteren? Katinka liet je zintuigen prikkelen door Peruaanse pepers.
Katinka Lansink Dodero van Ceviche Ceviche is Peruaans peper expert en liet iedereen op een interactieve manier kennis maken met de pepers van Peru. Haar motto? Stay spicy!

Harjinder Kaur

Dankzij haar roots in Noord-India werd peper Harjinder met de spice-lepel ingegoten, want ‘zonder chilipeper kunnen Punjabis niet leven!’ We schoven aan en ervaarden hoe Harjinder de groene peper, alomtegenwoordig in Punjabi, transformeert tot Hari Mirch Ka Achar. Benieuwd naar Hari Mirch Ka Achar? Ga dan naar At Letting, het restaurant dat Harjinder samen met haar man runt.

Melissa KornIk eet cultuur

Melissa, programmamaker die altijd op zoek is naar de betekenis van cultuur en identiteit door de lens van eten, gaf een persoonlijk chili consult voor in je eigen keuken en vertelde alles over het –binnenkort te publiceren- chili onderzoek dat ze deed voor Low Food LAB.

Anna KooiCascoland & Wageningen Universiteit

Met Anna dook je in het geheim van de Tajín – hét multi-purpose chili salt uit Mexico dat dit decennium ieders hart en tong gaat veroveren – en leerde je ondertussen verschillende Mexicaanse pepers te determineren. Het waren onverwachte smaken die lekker botsten, want tajín eet je met zoet fruit!

Maureen de Jong ’t Kleinkookbedrijf

In Maureen’s keuken vind je de meest uiteenlopende peper: rode en groene szechuan pepper, cabe rawit, Ancho peper tot Andaliman, Rocoto en Er jing tiao. Sambal, spicy olie, hot sauce en spicy relish; anything chili heeft haar aandacht – daarbij is ze altijd op zoek naar onverwachte ontmoetingen op de tong: proef en get addicted!

Mirch Masala – regie: Ketan Mehta

Scènes uit het ultieme Feministische Bollywood Chili Drama uit 1987.

KORT OVER ANNA EN MAUREEN

Culinair kunstenaar Maureen de Jong van ’t kleinkookbedrijf en Chef-kok en ruraal socioloog Anna Kooi slaan deze zaterdag opnieuw de handen ineen. Afgelopen jaar werkten ze al met groot plezier samen in diverse interdisciplinaire projecten waar sensorische- en theatrale elementen op tafel en in de ruimte werden getoverd.

Met roots in voormalig Nederlands-Indië is peper onlosmakelijk verbonden met Maureen’s DNA – al op 8 jarige leeftijd spice-te ze haar eerste zelf-in beurre noisette-gebakken eitje op met de homemade sambal badjak van haar vader – en sinds haar kennismaking met gerookte jalapeño en bitterzoete chile de ancho in de Mexicaanse Lacandona jungle, neemt Anna koffers vol pepers mee uit Mexico.