ZINTUIGELIJKE MIDDAG IN HET VOEDSELMUSEUM

PEPER – A HOT TAKE ON THE CHILI

Op deze zaterdag voeren Culinair kunstenaar Maureen de Jong van ’t kleinkookbedrijf en Chef-kok en ruraal socioloog Anna Kooi – beiden fervent chili aficionadas met een gedeelde liefde voor culinaire culturen, smaken en de betekenis van eten – je mee naar de wereld van spice and flavor!

En dat doen ze niet alleen: een all-female line up van vrouwen met elk hun eigen peper-expertise komt hen versterken. Ontdek de chilipeper in al haar facetten; haar temperament, eigenaardigheden, toepassingen en betekenis in uiteenlopende culinaire culturen.

ZATERDAG 24 SEPTEMBER

13:00 – 13:30 uur Inloop

13:30 – 15:15 uur Ontmoet de chili experts en petit comité

15:15 – 16:00 uur Alle chillies op je tong en in je hart

ALL FEMALE LINE-UP

Katinka Dodero LansinkCeviche Ceviche

Voelen, ruiken, proeven en luisteren? Laat je zintuigen prikkelen door Peruaanse pepers.
Katinka Lansink Dodero van Ceviche Ceviche is Peruaans peper expert en laat je op een interactieve manier kennis maken met de pepers van Peru. Haar motto? Stay spicy!

Harjinder Kaur

Dankzij haar roots in Noord-India werd peper Harjinder met de spice-lepel ingegoten, want ‘zonder chilipeper kunnen Punjabis niet leven!’ Schuif aan en ervaar hoe Harjinder de groene peper, alomtegenwoordig in Punjabi, transformeert tot Hari Mirch Ka Achar. Heb je na deze ontmoeting de smaak te pakken? Ga dan naar At Letting, het restaurant dat Harjinder samen met haar man runt.

Melissa KornIk eet cultuur

Krijg een persoonlijk chili consult voor in je eigen keuken en laat Melissa, programmamaker die altijd op zoek is naar de betekenis van cultuur en identiteit door de lens van eten, je alles vertellen over het –binnenkort te publiceren- chili onderzoek dat ze deed voor Low Food LAB.

Anna KooiCascoland & Wageningen Universiteit

Duik met Anna in het geheim van de Tajín – hét multi-purpose chili salt uit Mexico dat dit decennium ieders hart en tong gaat veroveren – en leer ondertussen verschillende Mexicaanse pepers te determineren. Bereid je voor op onverwachte smaken die lekker botsen, want tajín eet je met zoet fruit!

Maureen de Jong ’t Kleinkookbedrijf

In Maureen’s keuken vind je de meest uiteenlopende peper: rode en groene szechuan pepper, cabe rawit, Ancho peper tot Andaliman, Rocoto en Er jing tiao. Sambal, spicy olie, hot sauce en spicy relish; anything chili heeft haar aandacht – daarbij is ze altijd op zoek naar onverwachte ontmoetingen op de tong: proef en get addicted!

Mirch Masala – regie: Ketan Mehta

Scènes uit het ultieme Feministische Bollywood Chili Drama uit 1987.

KORT OVER ANNA EN MAUREEN

Culinair kunstenaar Maureen de Jong van ’t kleinkookbedrijf en Chef-kok en ruraal socioloog Anna Kooi slaan deze zaterdag opnieuw de handen ineen. Afgelopen jaar werkten ze al met groot plezier samen in diverse interdisciplinaire projecten waar sensorische- en theatrale elementen op tafel en in de ruimte werden getoverd.

Met roots in voormalig Nederlands-Indië is peper onlosmakelijk verbonden met Maureen’s DNA – al op 8 jarige leeftijd spice-te ze haar eerste zelf-in beurre noisette-gebakken eitje op met de homemade sambal badjak van haar vader – en sinds haar kennismaking met gerookte jalapeño en bitterzoete chile de ancho in de Mexicaanse Lacandona jungle, neemt Anna koffers vol pepers mee uit Mexico.