Themahuizen

Themahuizen

Ons voedselsysteem is even uitgebreid als ingewikkeld en de impact immens. Maar hierin ligt ook de kracht van voedsel. Voedsel is de geweldige verbinder, het maakt complexe vraagstukken tastbaar en grijpbaar. 

Wat we eten en hoe we eten is constant in beweging en kan ons veel vertellen over onze relatie tot de wereld om ons heen. Niet gewoon handelswaar, maar een centraal onderdeel van onze maatschappij en voor iedereen een dagelijks terugkerende keuze.

Bij de eerste versie van Het Voedselmuseum, ‘n Wilde Keuze zijn er vier voedselwerelden te ontdekken. Gebaseerd op thema’s die momenteel relevant zijn in het Nederlandse voedselsysteem. Ontdek op een speelse en interactieve manier de veelzijdigheid van ons voedselsysteem. 

Het aardehuis

In het aardehuis staat de kringloop van voedsel centraal; van boer naar bord, van bord naar compost, van compost naar voedsel. De gehele kringloop is in deze fysieke installatie te ontdekken. Neem een kijkje bij de boer in Flevoland, bij het bodemleven die de voedsel resten weer verwerken naar vruchtbare aarde, en de vruchtbare aarde waaruit nieuwe kruiden, bloemen, en groentes groeien. 

Het medicijnhuis

Ons lijf is dol op broccoli, er zitten eiwitten in die je lichaam helpen herstellen. Of eten we toch een prei vanavond, borden vol vitamine B. Goed voor de ontspanning en aanmaak van geluksstofjes. In het medicijnhuis ontdekken we een voedselapotheek, de medicijnkast van morgen. 

Het waterhuis

Laat de vaste grond onder je voeten even los. Wat vertellen de schuimkoppen van de zee over de manier waarop we met ons voedsel omgaan? Kunnen we ons andere voedselsystemen voorstellen waarbij we ons aanpassen aan de zee? Waarbij een inclusieve relatie tussen land en water de basis vormt van hoe we landbouwbedrijven? Ga op ontdekkingstocht in het waterhuis. 

Het verhalenhuis

Het verhalenhuis geeft geen oplossingen maar is een tafel voor verhalen. Door wat we op ons bord scheppen zijn we continue verbonden met elkaar en de rest van de wereld. Schuif aan tafel en ontdek wat we eten, hoe we eten, en welke verhalen we vertellen. 

© ’n Wilde Keuze 2021 

Kvk nummer: 82238715

Stichting ’n Wilde Keuze