TOUR HET MUSEUM

In het Voedselmuseum ’n Wilde Keuze ontdekken we de werelden die achter ons bord schuilgaan.

Ontdek de vijf voedselhuizen die het verhaal van ons eten steeds op een andere manier vertellen. En laat je verrassen door de drie prototypes voor het voedselmuseum ontwikkeld door tweedejaars Toegepaste Biologie studenten van het Aeres MBO Almere.

Wat we eten en hoe we eten is constant in beweging. In het Voedselmuseum staan we stil bij de waarde die eten heeft, voor jou en voor de wereld.

Voedselmuseum 2022

AARDEHUIS

Er bevindt zich een wonderlijke wereld onder onze voeten. Een donkere en geheimzinnige wereld die grotendeels onzichtbaar is voor het blote oog, maar belangrijk voor al het leven boven de grond. In het aardehuis proef, ruik, voel en luister je naar het leven in de bodem en planten. Volg zelf de kringloop van ons eten.

Met een wormenhotel van Le Compostier en planten synthesizer van Jurjen Alkema.

WATERHUIS

Wist je dat er onderwater tropisch fruit te vinden is? En truffel? En sperzieboon? Stap de waterwereld in en voel de stille concentratie. Ga op zoek naar de verborgen zeewier smaken, maak nieuwe herinneringen en bescherm de zeeën tegen de onheil van het land: eindeloze monoculturen en afstervende biodiversiteit.

Ontdek de wereld van onderwatersmaak met het Algue Flavour Onderzoek van Emile Corre.

MEDICIJNHUIS

Welkom bij het Loket van Volksgezondheid, een onverwachte medicijnkast. We laten je een apotheek zien die volledig ingericht is op preventie en gezondheid in plaats van ziektebestrijding. Begeef je door het Loket van Volksgezondheid, vind het eten dat je nodig hebt en laat je verleiden door je neus in het geurstation.

Inhoud van de Voedselapotheek en geurstation van Leonie van der Voort.

ZADENHUIS

In het zadenhuis staat de tijd even stil. Elke plant, elk zaadje vertelt een verhaal van de diepgaande relaties tussen mensen en planten. We hebben elkaar veranderd.

Het voedsel dat ons geholpen heeft te worden wie we zijn toont ons ook wie we kunnen worden in de toekomst. Ontdek onze geschiedenis en schrijf je eigen toekomst in het zadenhuis.

Ontwerp en uitvoering door John Lippens en Koen Jantzen.

VERHALENHUIS

De weg van boer naar bord is een complexe dans tussen wereldmarkt, wetten, regelgeving en geld van banken. Maar voedsel is veel meer dan een product of handelswaar, het is voor iedereen een terugkerende dagelijkse keuze. Een keuze die verbonden is met onze gezondheid, met emoties, met onze verhalen.

In het verhalenhuis schuif je aan, bij jezelf, bij de ander en bij de wereld.

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

Robin Vroom, oprichtster ’n Wilde Keuze
Idee, conceptontwikkeling en uitvoering.

Collectief Soepel en The Creative Builders
Ontwerp en realisatie.

Edwin Nuijten, de Beersche Hoeve
Levering zaden voor zadenhuis.

Mélanie Corre
Illustraties waterhuis, medicijnhuis en voedselmuseum.

Urlie Verduyn Lunel
Grafisch ontwerp en website.

Marijn van Beek
Website development.

Kunsteducatie met Aeres MBO Almere
Danique Potemans, Rhodee Lekatompessy en Nathalie Petiet: model transport.
Sara Graaf, Yarco de Kwart, Lars Veenendaal en Nick van den Berk: model tropische groentes uit Almere.
Puk Bottenheft, Marit Haveman en Yaëlle van der Weerd: model landbouw door de jaren heen.

Mikal Folkersma en Muriel Doornbosch
Ondersteuning vanuit Aeres MBO Almere.

Met dank aan:
Vis à Vis: locatie en ondersteuning.
Eva Flantua (Studio Daags): ondersteuning. 
Dorien Folkers: ondersteuning.