EEN ZINTUIGELIJKE MIDDAG BIJ HET VOEDSELMUSEUM

Op 21 augustus staat je bezoek aan het Voedselmuseum in het teken van de spits- en zeekool. Leer alles over fermenteren, ontdek oude en nieuwe smaken en luister naar de verhalen die daar achter schuilgaan. Wees welkom bij deze culinaire middag in Almere Poort.

Bezoek het Voedselmuseum, inclusief een workshop (zee)zuurkool maken en drie zuurkool gerechten om te proeven.

13:30 -14:45 uur
Ontdek het Voedselmuseum

14:45 – 15:45 uur
Introductie en workshop zuurkool maken

ZONDAG 21 AUGUSTUS

15:45 – 16:30 uur
Gezamenlijk proeven van zuurkool gerechten

KOM KIJKEN, LUISTEREN, PROEVEN, RUIKEN en ETEN bij het Voedselmuseum in Almere Poort. Het Voedselmuseum opent haar deuren voor een tweede seizoen in de voortuin op het terrein van theatergezelschap Vis à Vis.

Na de ontdekkingstocht door het Voedselmuseum gaan we met elkaar aan tafel voor een workshop fermenteren. Altijd al geïnteresseerd geweest in fermenteren maar weet je niet waar je moet beginnen? Misschien heb je een paar keer gefermenteerd maar vind je het leuk om er nog meer over te weten? Tijdens deze workshop, voor jong en oud, duiken we de wereld in van fermentatie. Aan het eind van de dag heeft iedereen een eigen pot (zee)zuurkool gemaakt om mee naar huis te nemen.

Tijdens de workshop proeven we drie (zee)zuurkool recepten. Het maken van zuurkool is leuk, maar zonder lekkere recepten en inspiratie is het zonde als je zuurkool pot in de kast blijft staan. 

WAAROM ZEEKOOL?

Naast de bekende smaken van spitskool ontdekken we tijdens de workshop ook nieuw op het bord:  zilte zeekool.

Zeekool, of Crambe Maritima, is voornamelijk te vinden op de kiezelstranden van Frankrijk, Groot Brittannië en Denemarken. In Nederland komt deze zilte, nootachtige en tikje bittere plant onder meer voor langs de Afsluitdijk. Maar als je goed oplet kun je deze zoutminnende plant tegenwoordig ook tussen de tegels in steden als Amsterdam tegen komen. 

En dat is niet geheel toevallig; Nederland – net als vele andere kustgebieden in de wereld – moet zich voorbereiden op een toenemende verzilting van het landschap. Alleen al in Nederland wordt zo’n 150.000 hectare (landbouw) grond door verzilting bedreigd. Als Nederlanders zijn wij gewend het zoute water buiten de deur te houden. Toch is er steeds meer onderzoek naar de productie en consumptie van zilte groenten. Om te leren of wij ons ook kunnen aanpassen aan het veranderende landschap in plaats van andersom. 

De zeekool is nu nog een exclusieve lekkernij. Over een paar jaar moeten de bloeiende stengels en groene bladeren gewoon naast de spinazie in de supermarkt liggen. 

Op 21 augustus krijgen we een voorproefje van deze zilte smaken tijdens de workshop fermenteren, gegeven door chefkok en socioloog Anna Kooi. Anna laat ons zien hoe oude technieken – om eten langer te bewaren – ons ook kunnen helpen aanpassen aan een veranderend landschap. Na de workshop worden er drie gerechten geserveerd door chefkok Nicolet Montanus om smaak te geven aan de fermentatie.

WAT IS FERMENTEREN?

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van groente, fruit, vlees, vis en zuivel om het langer houdbaar te maken. Maar niet alleen de houdbaarheid veranderd door fermentatie, ook de smaak wordt vaak beter. Denk aan bier, brood, wijn, zuurkool, yogurt, boter, kaas en zure room, maar ook vanille, koffie, thee, chocola, droge worst, tabasco, sojasaus zijn gefermenteerd. 

30 tot 40 procent van het ons dagelijks eten is ontstaan door fermentatie. Bij het fermenteren gaan micro-organismen – bacteriën, schimmels en gisten – aan de slag om moleculen af te breken en zo ontstaan er allerlei nieuwe stoffen en smaken. 

Zelf fermenteren is super eenvoudig, veilig en leuk om te doen. Toch is vaak de eerste paar keer fermenteren spannend omdat we hebben geleerd om alle schimmels en bacteriën als iets slechts te zien. Al die micro-organismen horen bij ons en bij het leven op deze aarde. Alleen al in je lichaam wonen meer dan één biljoen micro-organismen. Ze verzorgen functies die ons eigen lichaam niet kan uitvoeren. De microben helpen ons voedsel te verteren, ze breken gifstoffen af, ze zorgen dat slechte micro-organisme onder controle blijven, produceren micronutriënten zoals vitamines en nog veel meer. Fermenteren is dus niet alleen lekker en leuk, maar ook nog eens super gezond.