GRAAN als lokale ambacht

Op 5 augustus 2023 werd ‘graan’ in het zonnetje gezet bij de lokale boerderij en graanverwerkingsplek Zonnespelt en het restaurant Boerkok in Lelystad. Een culinaire dag in het teken van de graanoogst. 

Leer zelf de kneepjes van het broodbakken, eet het echte Flevolandse graan in haar culinaire topconditie, of kom naar de workshop Van Zaaien tot Oogsten en Van Ontkiemen tot Fermenteren. Samen met boeren, chefs, verwerkers, bakkers en kunstenaars was een interactief programma ontwikkeld. 

Terugblik

Het was een inspirerende dag waarop Rogier van Zonnespelt ons meenam in zijn wereld van granen oogsten, verwerken en selecteren op smaak en eigenschappen. Daarna werden we getrakteerd op een reis door de historie van graan en proefde we verassende graansmaken in bijzonder ijs door kunstenaar en ontwerp duo Suzanne 

Bernhardt en Philipp Kolmann. Als kers op de graantaart maakte we kennis met de wonderen van Kvass de gefermenteerde drank gemaakt van oud brood, verassend verzorgd door Sergej Michailovitsj Thijs.

Ondertussen vond er op de locatie van Boerkok een workshop broodbakken plaats; docent boulangerie van het gerenomeerde Bakery Institute en trots eigenaar van Bakkerij Puur uit de Schuur nam de deelnemers mee naar de wereld van kneden, slaan en nog eens kneden. Het was een productieve middag, met heerlijk resultaat. 

De vers gebakken broodjes waren tijdens de borrel te proeven onder het genot van een drankje en live muziek van Gitta de Ridder. 

Daarna schoven nogmaal 70 mensen aan voor het afsluitende 4 gangen diner, waar we een welverdiende ode brachten aan granzen en aan de mensheid zelf. Want deze twee gaan hand in hand, al eeuwenlang. 

Dank aan de deelnemers en de makers voor deze onvergetelijke middag.

Fotocredit: Eva Flantua

ALTIJD UP TO DATE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg ons op: