BODEM onder je gezondheid

Aan het eind van de zomer oogsten we de opbrengst van het seizoen. De boeren draaiden overuren: aardappelen, bieten en maïs… de gewassen kwamen van het land af. De bodem kwam tot rust komen.

De bodem heeft de groenten en fruit gevoed, die ons op hun beurt voeden tijdens de wintermaanden. In september vierden we daarom samen de oogst en verdiepten we ons in de bodem die onze gezondheid voedt.  Het was een uniek weekend vol met workshops, doen, eten en buiten zijn. 

Voor dit evenementenweekend waren we te gast bij Studio Makkink & Bey in de Noordoostpolder.

Terugblik

Met workshops, eten en drinken, en exposities “proefden” van wat de bodem ons te bieden en te vertellen heeft. Met de handen in de klei werden alle zintuigen geprikkeld.

Op zaterdagavond begon de avond in de schokbetonnen schuur van Studio Makkink & Bey en lieten veertig gasten zich verrassen door een bijzonder lokaal diner. Aan deze tafel werden gasten niet alleen gevoed door heerlijke gerechten, maar ook door kennis. Regionale boeren Annemiek VlamingWim StegemanMartin Topperen Joost van Strien brachten hun perspectieven op bodemgezondheid naar voren. Vier boeren, vier benaderingen, een schat aan overeenkomsten en enkele prikkelende verschillen.

De verhalen van deze gepassioneerde boeren dienden als inspiratie voor de culinaire creaties van Anna Kooi en Maria Khatchadourian. Wat een overvloed aan smaken en wat een rijkdom aan inzichten! Het was een avond die ons eraan herinnerde dat de bodem ons fundament is, en dat er nog zoveel te ontdekken valt in de relatie tussen buik, boer, burger en de bodem. Wij zijn dan ook nog lang niet klaar met dit onderwerp en willen deze gesprekken aan tafel graag doorzetten!

TERUGBLIK

Op zondag werd het hele terrein omgebouwd tot festival terrein; met verschillende workshops, gesprekken en vooral lekker eten was er voor iedereen iets te doen.

Vanuit alle hoeken van het land mochten we mensen ontvangen om met AtelierNL te leren hoe je van klei je eigen servies kunt maken. Bij het Museum of Edible Earth waren speciale grondmonsters van over de hele wereld te proeven, voelen en ruiken. dr. masharu vertelde over de verbinding tussen aarde en gezondheid en specifiek over de relaties tussen de bodem en de mens.Tegelijkertijd gingen mensen in gesprek met melkveehouders Marrit Kyung Ok Schakel en Irene Prinsen-Bruins. Twee bevlogen melkveehouders die beiden op hun eigen manier invulling geven aan boeren met de natuur en produceren van lokale ambachtelijke producten. Tijdens een kookworkshop leerden kinderen op een speelse en interactieve manier de wereld onder je voeten kennen door het team van The Waste to Success. De dag werd afgesloten met een gesprek tussen Theo Mulden van Sympony of Soils en Yanna Hoek van Stichting Rondgang en Broodje Poep. Hiermee doken we dieper in het thema en bespraken we wat gezonde bodems en gewassen zijn, hoe je die meet, wat is de relatie tussen een gezonde bodem en voeding; en welke rol is hierbij weggelegd voor de mens?

ALTIJD UP TO DATE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg ons op: