Kookworkshop ter voorbereiding op het einde van de wereld

ZONDAG 27 AUGUSTUS – UTOPIA EILAND ALMERE

Op 27 augustus strijkt het Voedselmuseum ‘n Wilde Keuze neer tussen de bomen van Utopia Eiland. Een bijzonder stukje Almeerse boslandbouw, waar een grote groep enthousiastelingen laat zien hoe de rijkdom van ecosysteem herstel er uit kan zien midden in de stad.

Je gaat van alles leren over microben. Niet alleen over hun rol in de bodem, maar vooral hoe deze wonderlijke wereld van micro-organismen ons kan helpen in de strijd tegen voedselverspilling. 

Deze middag bestaat uit twee delen. Eerst neemt theatermaker Sien Vanmaele je mee en dompelt je onder in de wondere wereld van de micro-organismen die ons eten lekkerder, makkelijker te verteren en langer houdbaar maken. Daarna ga je met chef Sharmila Baidjnath Misier op ontdekkingstocht door de oogst van Utopia Eiland. Je leert hoe je de verstoten onderdelen van je favoriete groenten alsnog kunt verwerken tot heerlijke maaltijd. Denk bijvoorbeeld aan culinaire eigenschappen van de loof van de wortels. 

PROGRAMMA

Tijden

Ronde 1: 13:30 t/m 15:00 uur

13:30 – 14:15 – Sien Vanmaele kookworkshop ter voorbereiding op het einde van de wereld #microben

14:15 – 15:00 – Utopia Eiland workshop door Sharmila Baidjnath Misier

Ronde 2: 15:30 t/m 17:15 uur

15:30 – 16:15 – Sien Vanmaele kookworkshop ter voorbereiding op het einde van de wereld #microben

16:15 – 17:15 – Utopia Eiland workshop door Sharmila Baidjnath Misier

LOCATIE EN BEREIKBAARHEID

De workshop vindt plaats bij Utopia Eiland in Almere.

Met de auto:

Je kunt gemakkelijk parkeren op loopafstand van Utopia Eiland. Adres parkeerplaats:

Arboretum West, 1325 WB Almere

Met het OV:

Reis naar Almere Centrum treinstation. Pak de OV fiets: Vanaf daar is het 9 minuten fietsen naar Utopia Eiland.

Met de bus is het 15 minuten en daarna nog 15 minuten lopen.

Wij bieden ook carpool-mogelijkheden aan. Neem contact met ons op via info@wildekeuze.nl voor meer informatie over de bereikbaarheid.

Theatermaker Sien Vanmaele

Sien Vanmaele maakt theatervoorstellingen met en over eten. “Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld” is een meerjarig onderzoek naar het voedsel van de toekomst. Vastbesloten om zich niet te laten grijpen door klimaatangst, zoekt Sien vanuit haar keuken naar antwoorden op de klimaatverandering.

Voor het Voedselmuseum ’n Wilde Keuze toont ze op Utopia Eiland haar laatste inzichten over hoe microben ons kunnen helpen in de strijd tegen voedselverspilling. Ze nodigt je uit en dompelt je onder in de wondere wereld van de micro-organismen die ons eten lekkerder, makkelijker te verteren en langer houdbaar maken.

van en door Sien Vanmaele & Laika, theater der zinnen

Fotograaf: Sigrid Spinnox

Chef Sharmila Baidjnath Misier

Almeerse Sharmila Baidjnath Misier is een Surinaamse kok en ontwikkelde haar eigen Massala kruidenmix. Zij is een ster in koken met overgebleven producten en stukken groente die mensen links laten liggen. Ze gaat met je op zoek naar achtergebleven ingrediënten in Utopia Eiland en vertelt je in de workshop alles over de creatieve oplossingen die deze ingrediënten bieden. Zo ga je naar huis vol inspiratie en met een hoofd vol ideeën om zelf mee aan de slag te gaan in de keuken.

Utopia Eiland

Veeteelt, bos- en landbouw voortaan allemaal op hetzelfde stuk grond in Nederland? Utopia Eiland in Almere laat zien dat het kan. Van akker tot stadsgroen. Xavier San Giorgi en zijn community tonen ecosysteemherstel in drie landschappen; boslandbouw, voedselbos en een schoolplein. Met verse oogst van Utopia Eiland ontdekten we de smaken en voordelen van bomen in het boerenland en akkerland in het bos!

De naam zegt het al; landbouw met bomen, struiken en vaste planten. Hoewel het verhaal en techniek van de ene plaats tot de andere enorm verschilt; de praktijk van het onderhouden of integreren van bomen in het agrarische landschap bestaat al sinds de oudheid en over de hele wereld. Eeuwenlang zijn er door de mens tal technieken ontwikkeld om de ecologische functies van boom- en plantensoorten te combineren om zo zichzelf van verschillende goederen en diensten te voorzien. Pas in de laatste eeuwen zijn voedselproductie en bomen los van elkaar geraakt toen monocultuur (Een monocultuur houdt in dat er slechts één gewas tegelijk in een ruimte of op een stuk land verbouwd wordt.) steeds gebruikelijker werd, in een poging de voedselproductie te intensiveren.