ZINTUIGELIJKE MIDDAG IN HET VOEDSELMUSEUM

De GEHEIMEN van (OER)GRAAN

Zaterdag 17 September staat in het teken van (OER)GRAAN uit de Flevoland.
Je bent van harte welkom bij een workshop broodbakken en mini-college over de geschiedenis, eigenschappen en smaken van verschillende (oer)granen. 

Rond het knapperende vuur van de pizza oven luister je naar bevlogen vakmensen. Je leert de fijne kneepjes van het bakkersvak en kunt proeven van verschillende granen. Aan het eind van de middag ga je met je zelfgebakken broodje, nieuwe kennis en handige recepten weer naar huis.

Terwijl je kijkt, kneedt, proeft en luistert word je meegezogen in de dynamische wereld van onze graanproductie. Dompel je onder in deze zintuigelijke middag.

ZATERDAG 17 SEPTEMBER

13:00 – 14:00 uur De kunst van het rijzen en kneden o.l.v. bakker Tim van Dalen.

14:00 – 15:00 uur Alles over de geheimen van (oer)graan o.l.v. Titia Bouwmeester.

15:00 – 16:00 uur Samen brood bakken in de pizza oven.

16:00 – 16:30 uur Bezoek aan het Voedselmuseum.

Tijdens deze culinaire kook workshop leer je brood bakken met (oer)graan uit de Flevopolder. Vegetarisch chef-kok en theatermaker Titia Bouwmeester en bakker Tim van Dalen van Bakkerij Puur uit de Schuur uit Almere, leren je hoe je zelf een smaakvol, knapperig en gezond brood kan maken. De granen worden geleverd door Rogier Scherpbier van Zonnespelt, gespecialiseerd in de handel en verwerking van biologische en biodynamische granen van Nederlandse bodem.

In deze workshop ga je gelijk aan de slag, want kneden is een kunst op zich. Daarna, als het deeg de tijd krijgt om te rijzen, vertelt Tim je meer over het verschil tussen gist en zuurdesem. En vertelt Titia je over de geheimen van oergraan: het verschil tussen tarwe, rogge en spelt. En hoe je met oergraan een glutenvrij brood kan bakken. De granen zijn geleverd door

WAAROM GRAAN?

Graan is een van de belangrijkste voedselgewassen wereldwijd. Bekende voorbeelden van granen zijn tarwe, spelt, mais, gerst en rijst. Onze afhankelijkheid van graan is niet te onderschatten. Van alle calorieën die mensen eten komt ruim tweederde uit graan. Veel van het graan dat in Flevoland wordt geteeld is bestemd voor veevoer. Een groeiende groep boeren, graanverwerkers en bakkers laten zien dat ook Flevolands graan kan worden geteeld en verwerkt voor menselijke consumptie. 

Deze middag kom je alles te weten over de geschiedenis en ontwikkeling van graan. Hoe we oergraan ontdekte. Wat het verschil is tussen graan en oergraan. En wat gluten doen in brood. Ook vertellen we meer over wat gezonde granen zijn en hoe je graan kunt telen zodat de bijen, vogels, insecten daar ook blij van worden.