ZINTUIGELIJKE MIDDAG IN HET VOEDSELMUSEUM

De GEHEIMEN van (OER)GRAAN

Zaterdag 17 September stond in het teken van (OER)GRAAN uit de Flevoland.
Een workshop broodbakken met lokale bakker Tim van Dalen en mini-college over de geschiedenis, eigenschappen en smaken van verschillende (oer)granen van theatermaker Titia Bouwmeester. 

Rond het knapperende vuur van de pizza oven luisterden we naar bevlogen vakmensen. We leerden de fijne kneepjes van het bakkersvak en proefden van verschillende granen. Aan het eind van de middag ging iedereen met een zelfgebakken broodje, nieuwe kennis en handige recepten weer naar huis.

We werden meegezogen in de dynamische wereld van onze graanproductie.

Bakker Tim van Dalen

Tijdens deze culinaire kook workshop leerden we brood bakken met (oer)graan uit de Flevopolder. Vegetarisch chef-kok en theatermaker Titia Bouwmeester en bakker Tim van Dalen van Bakkerij Puur uit de Schuur uit Almere, leren je hoe je zelf een smaakvol, knapperig en gezond brood kan maken. De granen worden geleverd door Rogier Scherpbier van Zonnespelt, gespecialiseerd in de handel en verwerking van biologische en biodynamische granen van Nederlandse bodem.

We gingen gelijk aan de slag met de uitleg over brood bakken van Tim, want kneden is een kunst op zich. Daarna, toen het deeg de tijd kreeg om te rijzen, vertelde Tim meer over het verschil tussen gist en zuurdesem.

Theatermaker Titia Bouwmeester

Vegetarisch chef en theatermaker Titia vertelde over de geheimen van oergraan: het verschil tussen tarwe, rogge en spelt. En hoe je met oergraan een glutenvrij brood kan bakken.

WAAROM GRAAN?

Graan is een van de belangrijkste voedselgewassen wereldwijd. Bekende voorbeelden van granen zijn tarwe, spelt, mais, gerst en rijst. Onze afhankelijkheid van graan is niet te onderschatten. Van alle calorieën die mensen eten komt ruim tweederde uit graan. Veel van het graan dat in Flevoland wordt geteeld is bestemd voor veevoer. Een groeiende groep boeren, graanverwerkers en bakkers laten zien dat ook Flevolands graan kan worden geteeld en verwerkt voor menselijke consumptie. 

Deze middag stond in het teken van de geschiedenis en ontwikkeling van graan. Hoe we oergraan ontdekten. Wat het verschil is tussen graan en oergraan. En wat gluten doen in brood. Ook ontdekten we meer over wat gezonde granen zijn en hoe je graan kunt telen zodat de bijen, vogels, insecten daar ook blij van worden.