SEIZOENS TAFERELEN

DE BODEM DIE JE GEZONDHEID VOEDT

ZATERDAG 23 SEPTEMBER en ZONDAG 24 SEPTEMBER

Aan het eind van de zomer oogsten we de opbrengst van het seizoen. De boeren draaien overuren: aardappelen, bieten en maïs… de gewassen gaan van het land af. De bodem kan tot rust komen.

De bodem heeft de groenten en fruit gevoed, die ons op hun beurt voeden tijdens de wintermaanden. In september vieren we daarom samen de oogst en verdiepen we ons in de bodem die je gezondheid voedt.  Een uniek weekend vol met workshops, doen, eten en buiten zijn. 

Voor deze evenementen zijn we te gast bij Studio Makkink & Bey in de Noordoostpolder.

Adres: Hertenweg 22, Kraggenburg

Met workshops, eten en drinken, en exposities laten we je “proeven” van wat de bodem ons te bieden en te vertellen heeft. Voel de bodem, proef haar of maak er een klei-servies van.

Of schuif aan voor een vier gangen diner en wordt uitgenodigd op een culinaire reis door de Noordoostpolder. 

Het belooft een gegrond weekend te worden waarin je de de bodem gaat voelen, lokale producten en boeren kunt ontmoeten en op een nieuwe manier leert kijken naar de bodem onder je voeten.

PROGRAMMA – WAT KUN JE VERWACHTEN?

De kringloop van ons eten begint en eindigt in de bodem. Een wondere wereld bevindt zich onder onze voeten, een donkere en geheimzinnige wereld die grotendeels onzichtbaar is voor het blote oog maar van vitaal belang voor al het leven boden de grond. 

Waar wacht je op? Neem zelf een kijkje dit weekend en ontdek de bodem in al haar facetten. Voor jong tot oud, boer tot burger, dit weekend staat in het teken van een open gesprek over de rol van de bodem in onze samenleving. Oftewel, de toekomst van de etende mens. 

We proeven de impact van biodiversiteit in de bodem en ontdekken de verhalen van boeren die de grond voorop zetten. Naast de tastbare verhalen van de boeren, geven creatieve makers een meer verbeeldende kijk op de minder tastbare relaties tussen de mens en het leven in de bodem.

ZATERDAG 23 SEPTEMBER – Uniek vier-gangen diner

Op zaterdag begint het weekend met een verdiepende seizoenstafel. Schuif aan voor dit unieke vier-gangen diner, volledig geserveerd met lokale producten en lokale verhalen. Een culinaire ervaring langs de geschiedenis van de Noordoostpolder, met een blik op het heden en werkend naar de toekomst toe. 

Met de bodem als hoofdpersoon nemen twee chefs en het team van ‘n Wilde Keuze en Flevour je mee naar de persoonlijke verhalen uit de landbouw.  We volgen de ontwikkelingen in Flevoland en laten ons inspireren door pioniers. Voor de liefhebbers is er de mogelijkheid om in de buurt te overnachten.

ZONDAG 24 SEPTEMBER – workshop dag

Op zondag volgt een festivaldag met verschillende sessies, workshops en lekker eten. Voel de bodem, proef haar of maak er een klei-servies met een bijzondere workshop van AtelierNL. Ga je liever in gesprek met twee bevlogen melkveehouders die beiden op hun eigen manier invulling geven aan boeren met de natuur en produceren van lokale ambachtelijke producten of laat je je verrassen door het werk en de smaken van Broodje Poep? Ontdek het zelf op zondag 24 september.

Let op! Met onderstaande links kun je een workshop ticket boeken. Dit ticket garandeert een plek bij de gekozen workshop, maar bied ook gratis toegang tot alle andere workshops zolang er plek is! Of te wel, boek 1 ticket en krijg de hele dag toegang tot het terrein en alle activiteiten.

Verder te ontdekken op het terrein

Op zondag zijn er naast de workshops ook andere doorlopende activiteiten op het terrein. Door het bestellen van een workshop ticket bij een van de bovenstaande workshop links, is het terrein en zijn alle bijbehorende activiteiten de hele dag vrij te bezoeken. Wil je meerdere van de bovenstaande workshops bezoeken? Dat kan, mail dan naar robin_vroom@hotmail.com.

Lekker eten en drinken
Flevour bites
We serveren de bodem op je bord en vieren samen de opbrengsten van het seizoen. Dat kan niet zonder een bijzonder aanbod van lokale producten. Ervaar de lekkerste snack bereid met de producten van lokale boeren. Ontmoet lokale boeren en voedselproducenten gedurende de dag. Proef en ervaar de kwaliteit van hun producten, ga in gesprek en neem verse producten mee naar huis.

De Flevour bites zijn ontwikkeld met lokale producten en gebaseerd op de informatie uit het Loket van Volksgezondheid uit het Voedselmuseum 2022. Tijdens het eten ontdek je hierdoor ook nog eens waarom en hoe bepaalde producten goed zijn voor je gezondheid.

Tentoonstelling Studio Makkink & Bey
Studio Makkink & Bey opereert zowel vanuit Rotterdam als vanuit de Noordoostpolder. Ze zien de studio in de Noordoostpolder als een laboratorium waar ruimtelijke onderzoeken & testen gedaan worden en ontwerpende onderzoeken plaatsvinden. Ook initieerde zij er het Designers in Residence programma NOPlab.
Zij zijn onder andere bekend van de Polder Triënnale, de WaterSchool in het Nederlandse Paviljoen op de World Expo in Dubai en legio andere projecten op het snijvlak van social design, architectuur en de omgeving.

De voormalige montage boerderij aan de Hertenweg 22 in Kraggenburg, met huis en schokbetonschuur uit 1952, is in 2005 aangekocht, door productontwerper Jurgen Bey
en architect/ontwerper Rianne Makkink, om hiervan een cultuurboerderij van te maken en te pionieren tussen de voornamelijk agarische werk & leefgemeenschappen. Het
is tevens werkplaats, workshop- en tentoonstellingsruimte en opslag van de Studio M&B.

Ontdek het inspirerende werk van Studio Makkink & Bey en laat je meenemen langs de geschiedenis en mogelijk toekomst van de Noordoostpolder aan de hand van de vele makers en creatieven op deze lokatie zijn geland.

Benieuwd waarom we voor dit weekend landen in de Noordoostpolder? Verdiep je verder in de locatie en haar bijzondere geschiedenis hier: