WORKSHOP DAG – DE BODEM DIE JE GEZONDHEID VOEDT

ZONDAG 24 SEPTEMBER

Op 23 en 24 september trekken we naar de Noordoostpolder om de relatie tussen de mens en de grond te vieren en te verkennen. Hiervoor zijn we te gast op een bijzondere plek: rondom de monumentale schokbetonschuur van Studio Makkink & Bey

Dompel je op zondag 24 september onder in de bodem van de Noordoostpolder met workshops, eten en drinken en exposities. We laten je “proeven” van wat de bodem ons te bieden en te vertellen heeft. Op deze bijzondere locatie kun je komen ervaren wat de bodem is, wat voor rol zij speelt en welke invloed zij, via ons voedsel, op onze gezondheid heeft.

Van 10:30 t/m 16:00 uur

Let op: als je een ticket besteld voor een specifieke workshop krijg je de hele dag toegang tot het terrein en mag je ook deelnemen aan de andere workshops! Het ticket garandeert een plekje bij je favoriete workshop, maar aan de andere workshops mag je ook deelnemen! (Je hoeft voor meerdere workshops dus niet meerdere tickets te bestellen)

Let op: als je een ticket besteld voor een specifieke workshop krijg je de hele dag toegang tot het terrein en mag je ook deelnemen aan de andere workshops! Het ticket garandeert een plekje bij je favoriete workshop, maar aan de andere workshops mag je ook deelnemen! (Je hoeft voor meerdere workshops dus niet meerdere tickets te bestellen)

WORKSHOP AtelierNL – maak je eigen kleiservies

10:30 t/m 14:30 uur

Seizoenstaferelen nodigt je van harte uit voor een boeiende workshop die geïnspireerd is door de ontdekkingstocht van Atelier NL. Bij deze workshop gaan we samen klei graven op een nabijgelegen akker, de klei reinigen en bewerken. Stap voor stap zul je de technieken leren om je eigen servies te maken. Eerst graven we de aarde met de hand op, vervolgens zuiveren we de klei zorgvuldig van onzuiverheden zoals stokjes, schelpen en stenen. Zodra de klei schoon is, ondergaat ze een intensief proces van kneden en aanpassen van het watergehalte, totdat de klei de perfecte bewerkbare textuur heeft.

(KOOK)WORKSHOP voor kinderen – verse producten van het land

12:00 t/m 13:30 uur

Leer op een speelse en interactieve manier de wereld onder je voeten kennen. In deze kinderkookworkshop neemt het team van The Waste to Success je mee de buitenkeuken in en leer je hoe je op een creatieve manier kan koken met de beschikbare ingrediënten die er zijn. Met volle overtuiging en veel enthousiasme zetten de kids samen een fantastische en duurzame maaltijd op tafel.

Ook krijgen de kinderen tijdens de workshop volop tips om thuis voedselverspilling tegen te gaan. Altijd fijn. Voor kinderen van 7 t/m 17 jaar!


WORKSHOP – gesprek met twee bevlogen melkveehouders

12:15 t/m 13:15 uur

‘Door diversiteit te vieren, worden we allemaal sterker’

Ontdek het belang van de bodem, biodiversiteit en gezondheid vanuit het perspectief van de melkveehouderij. Ga in gesprek met Marrit Kyung Ok Schakel en Irene Prinsen-Bruins.

Twee bevlogen melkveehouders die beiden op hun eigen manier invulling geven aan boeren met de natuur en produceren van lokale ambachtelijke producten. Neem deel aan deze interactieve sessie waarbij je aan de hand van hun producten wordt meegenomen naar het belang van de bodem voor hun bedrijfsvoering en kwaliteit van producten. Proef, ontdek en stel al je vragen.

Museum of Edible Earth – Dr. masharu

13:30 t/m 14:30 uur

Dr. masharu is een aardeter en een aardliefhebber. Masharu’s projecten combineren wetenschappelijk onderzoek met een persoonlijke benadering en culturele praktijken. Hun Museum of Edible Earth brengt een verzameling aardemonsters samen die door mensen over de hele wereld zijn gegeten in verschillende contexten, zoals medicinaal en spiritueel.

Masharu zal enkele speciale grondmonsters meenemen om te proeven en vertellen over de verbinding tussen aarde en gezondheid en specifiek over de relaties en verhalen tussen de aarde en de mens. Het proeven van aarde is op eigen risico. Het wordt niet aanbevolen door voedselautoriteiten.

WORKSHOP – De buik, de boer, de burger en de bodem

14:45 t/m 15:45 uur

Wat zijn eigenlijk gezonde bodems en gewassen, hoe meet je die en wat is de relatie tussen een gezonde bodem en hoe rolt dat door in de algehele gezondheid van de mens?

Ontdek voedsel als medicijn en de boer als centraal onderdeel van de maatschappij, tijdens deze interactieve sessie met Theo Mulden van Sympony of Soils en Yanna Hoek van Stichting Rondgang en Broodje Poep.

Bodem, plant, dier en mens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij hebben die vruchtbare bovenlaag vol wormen, schimmels en bacteriën nodig om ons voedsel te kunnen verbouwen. Theo Mulden ligt toe hoe de gezondheid van mens, gewas, bodem en milieu nauw met elkaar verbonden zijn en welke nieuwe ontwikkelingen de bodemkwaliteit verbeteren. Theo Mulder heeft met broer Hendrik, vrouw Hendrika en zoon Joost een agrarisch fourage- en zaadgoedbedrijf in Kollumerzwaag. Naast de handel delen ze kennis en ontwikkelingen over nieuwe en heel oude vormen van landbouw op een rijk bodemleven.

Daarna neemt Yanna het over met een smakelijk hapje uit de tuin van broodje poep! Het grootste gat in de voedselkringloop is namelijk de mens zelf. Onze eigen poep en plas zit boordevol kostbare voedingsstoffen die boeren nodig hebben om hun bodem te voeden en duurzaam voedsel te verbouwen. Jouw drol is potentieel voedsel!

En dat gaan we samen proeven!

VERDER TE ONTDEKKEN OP HET TERREIN

Op zondag zijn er naast de workshops ook andere doorlopende activiteiten op het terrein. Door het bestellen van een workshop ticket bij een van de bovenstaande workshop links, is het terrein en zijn alle bijbehorende activiteiten de hele dag vrij te bezoeken. Wil je meerdere van de bovenstaande workshops bezoeken? Dat kan, mail dan naar robin_vroom@hotmail.com.

Lekker eten en drinken
Flevour bites
We serveren de bodem op je bord en vieren samen de opbrengsten van het seizoen. Dat kan niet zonder een bijzonder aanbod van lokale producten. Ervaar de lekkerste snack bereid met de producten van lokale boeren. Ontmoet lokale boeren en voedselproducenten gedurende de dag. Proef en ervaar de kwaliteit van hun producten, ga in gesprek en neem verse producten mee naar huis.

De Flevour bites zijn ontwikkeld met lokale producten en gebaseerd op de informatie uit het Loket van Volksgezondheid uit het Voedselmuseum 2022. Tijdens het eten ontdek je hierdoor ook nog eens waarom en hoe bepaalde producten goed zijn voor je gezondheid.

Tentoonstelling Studio Makkink & Bey
Studio Makkink & Bey opereert zowel vanuit Rotterdam als vanuit de Noordoostpolder. Ze zien de studio in de Noordoostpolder als een laboratorium waar ruimtelijke onderzoeken & testen gedaan worden en ontwerpende onderzoeken plaatsvinden. Ook initieerde zij er het Designers in Residence programma NOPlab.
Zij zijn onder andere bekend van de Polder Triënnale, de WaterSchool in het Nederlandse Paviljoen op de World Expo in Dubai en legio andere projecten op het snijvlak van social design, architectuur en de omgeving.

De voormalige montage boerderij aan de Hertenweg 22 in Kraggenburg, met huis en schokbetonschuur uit 1952, is in 2005 aangekocht, door productontwerper Jurgen Bey
en architect/ontwerper Rianne Makkink, om hiervan een cultuurboerderij van te maken en te pionieren tussen de voornamelijk agarische werk & leefgemeenschappen. Het
is tevens werkplaats, workshop- en tentoonstellingsruimte en opslag van de Studio M&B.

Ontdek het inspirerende werk van Studio Makkink & Bey en laat je meenemen langs de geschiedenis en mogelijk toekomst van de Noordoostpolder aan de hand van de vele makers en creatieven op deze lokatie zijn geland.